Venetië

Venetië…is het overroepen en té toeristisch of is het een idyllische en romantische stad? De meningen zijn énorm verdeeld. De een vindt er niets aan, de ander is er lyrisch over. Eind februari verkenden we tijdens een 3-daags tripje in het lentezonnetje deze Italiaanse stad.

Wij zijn fan!

Hier alvast de link naar onze foto’s op Flickr.

Dag 1

We landen op Treviso en gaan meteen een ticketje kopen voor buslijn 6 die naar het station rijdt. Daar nemen we de trein rechtstreeks tot aan het Santa Lucia station in Venetië (slechts 30 min). Wanneer we het station uitwandelen, worden we meteen overweldigd door het uitzicht en door de vele verkleedde mensen die ons tegemoet komen. Het is de laatste dag van carnaval en de vele feestgangers verlaten momenteel de stad.

We zoeken ons een weg door de stroom mensen die ons tegemoet komt en stappen 10 minuutjes via smalle steegjes naar onze B&B Ca del Tentor, waar we verwelkomt worden door Mauritzio, een stijlvolle Italiaan van middelbare leeftijd. Hij vertelt ons dat we ons moeten haasten naar het San Marco plein om nog te genieten van de laatste uurtjes van carnaval want het is er momenteel ‘beautiful’ zegt hij. We halen onze camera’s uit de koffer en stappen in zo’n 20 minuutjes naar het San Marcoplein. We genieten er van het fotograferen van de mooie verkleedde mensen die gewillig poseren…geheel onverwacht en dat maakt het des te leuker :)!

Op weg naar onze B&B stoppen we nog even om een apéro te drinken met plaatselijke chichetti (lees=stjiekettie, een belegd sneetje Frans brood eigenlijk) in Osteria Da Zemei!

Onze appetijt is aangewakkerd en ’s avonds eten we in een restaurantje om de hoek (50m van onze B&B), La Zucca. De pasta’s waren verrukkelijk, vooral die met gorgonzola, peer en walnoten was om duimen en vingers af te likken. Mmm!

Erna wandelen we nog even richting de Rialtobrug tussen de carnavalsfeestjes door om het uitzicht op Grande Canale ’s avonds even te bewonderen!

IMG_0046IMG_0005IMG_9574IMG_0032IMG_0040IMG_9593IMG_0068

Dag 2

Het alarm wekt ons om 6u15…(wat lukt het toch altijd veel makkelijker om vroeg op te staan op reis ;)) omdat we ’s ochtends de zonsopgang willen meepikken vanop de Rialtobrug.

Het is zalig om ’s ochtends vroeg in Venetië rond te lopen. Het gros van de toeristen slaapt nog (op enkele fotografen na) en het leven komt op gang. Je komt een enkeling tegen op straat en dan merk je hoe speciaal het er is. Het voelt aan alsof je in een ander tijdsperk bent gestapt en er elk moment een jonkvrouw het plein kan opkomen ;). De huizen en de steegjes zijn enorm fotogeniek, de oudheid en het verval straalt er vanaf, terwijl er binnen wellicht vaak pareltjes zijn verscholen.

Aan de rialtobrug genieten we van de zon die opkomt terwijl de werkende mensen worden ‘gelost’ via de vaporetti en de bootjes met leveringen komen aanvaren (de fruitboer, de drankenhandel, etc.)

Het is frisjes en zijn we blij dat we onze handschoenen aanhebben. Maar het belooft een stralende lentedag te worden, dus we verheugen ons al op de middagzon!

Tegen 8u kunnen we ons terug opwarmen met een lekkere zoete cappuccino in de B&B, vergezeld van een gevulde croissant met nutella…jum!

Het plan vandaag is om Burano te bezoeken. We nemen de boot aan Fondamenta Nuove (wat een doolhof om er te geraken!) en betalen 15euro pp/h&t. We zoeken ons een plekje buiten en genieten van de warmte die de zon geeft terwijl we ongeveer 45min varen richting Burano. Aan de ene kant wordt de ‘skyline’ van Venetië steeds kleiner en aan de andere kant heb je zicht op de besneeuwde bergtoppen van de Dolomieten.

Burano is fotografisch een pareltje! We genieten er volop van de vele kleurrijke huisjes die versierd zijn met kleurrijke bloemen en wapperend vers wasgoed. Er zijn zo’n 2 drukke straten, maar eens je een steegje inslaat, is het héél rustig. Het weer is zo’n meevaller, dus we nestelen ons even op een bankje om te genieten van de zon.

Tegen 11u is het terug tijd voor één van onze dagelijkse prosecco’s :), dus we zoeken een terrasje uit in de zon en blijven er toch een uurtje hangen.

Na ongeveer 4uur houden we het voor bekeken  en nemen we de boot terug richting Venetië. We eten een heerlijk ijsje in Gelateria Suso. De smaak ‘Manet’ is ZA-LIG: pistache met gezouten gianduja chocolade. Je proeft zoet en zout tegelijkertijd, toppertje!

In latere namiddag verkennen we de wijk ‘Cannaregio’. Erna gaan we even naar de B&B om de benen even te laten rusten. Voor we gaan eten, wandelen we tegen zonsondergang nog naar de Ponte dell’Accademia (één van de 3 bruggen over Grande Canale) waar de top van de Basilica di Santa Maria della Salute mooi opgelicht werd door de ondergaande zon.

Eten doen we in ‘Ai Garzoti’. Rond half 8 zit er nog geen kat, maar nadien is het er een komen en gaan van mensen die aan de toog aperitieven en pizza’s bestellen to go. We delen er een apérobordje met een bellini en erna nemen we tagliata met gegrilde groenten en risotto met champignons!

IMG_0096IMG_0118IMG_0136IMG_0188IMG_0190IMG_0132IMG_0165IMG_0173IMG_0216IMG_0221IMG_9754IMG_9746IMG_9789IMG_0223IMG_9774IMG_9658IMG_9831IMG_9603-2IMG_0245IMG_0265IMG_0239IMG_0286IMG_0316

Dag 3

We slapen uit = half 8 😉 en na het ontbijt wandelen we meteen richting het San Marcoplein om de Campanile op te gaan. De poort gaat om 9u30 open en om 9u20 staat er al een kleine rij. We betalen 8 euro per persoon en de lift brengt ons 60m hoger vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Van bovenaf lijkt het alsof Venetië een stad is zonder waterkanaaltjes. De huizen staan zo dicht tegen elkaar dat je de kanaaltjes niet kan zien.

Het weer zit terug mee dus we wandelen de promenade (Riva degli Schiavoni) af tot we een terrasje vinden in de zon op het Campo Bandiera e Moro plein in de wijk ‘Castello’.

’s Middags halen we 2 stukken focaccia in Bistrot de l’Osmarin. Erna halen we nog een lekker soesje in Pasticceria Rosa Salva (ééntje met vanille en ééntje met pistache). We genieten van ons dessertje aan het water op Campo san Zanpaolo en blijven er even hangen. De eerste lentezon doet zo’n deugd. Je ziet de bejaarde locals genieten van de zon en de meeste Italiaanse vrouwen halen hun grote zonnebrillen al uit de kast.

We wandelen verder via de Ponte dell’Accademia richting de wijk ‘Dorsoduro’ waar we de Fond Zattereai Saloni afwandelen langs het water. Deze promenade is zuidgericht waardoor het hier een pak warmer aanvoelt!

We hebben de boot op het Grande Canale nog niet genomen, dus we kopen een ticketje voor de vaporetto die ons brengt van de Ponte dell’Accademia naar San Stae, op zo’n 200m van de B&B.

’s Avonds eten we in Estro vino e cucina. We hebben nog zin in een zoete afsluiter en maken een vreugdesprongetje als we zien dat om 21u Gelateria Suso nog open is ;)!

IMG_0329IMG_0334IMG_9849IMG_9853IMG_9885IMG_9887IMG_9895IMG_0380IMG_9906IMG_9938IMG_0387IMG_0383IMG_0391IMG_0407IMG_9946IMG_9956IMG_0413IMG_0419IMG_0427

Dag 4

’s Ochtends staan we tijdens zonsopgang aan het San Marcoplein! Op de vuilnisophalers en veel duiven na, zijn we er zo goed als alleen. Wanneer de zon goed op is, wandelen we terug naar de B&B via de vismarkt. De cappuccino lonkt ;)!

Tijdens het ontbijt slaan we een praatje met de eigenaar. Hij vraagt ons of we Teatro La Fenice hebben bezocht, wat volgens hem een must is. We hebben nog een hele voormiddag en hadden niet echt iets gepland, dus we checken het eens en besluiten de opera toch te bezoeken. De opera is binnenin héél mooi, we zijn blij dat we er toch nog geraakt zijn, uit onszelf hadden we dit allicht geskipt…

We laten ons de rest van de voormiddag nog wat verdwalen in de smalle steegjes en halen een laatste stuk pizza in L’antico Forno.

Iets na 13u nemen we de trein richting de luchthaven Treviso. We hadden gerust wat langer kunnen blijven! Venetië overtrof onze verwachtingen…nog niet te druk, gezellige steegjes, prachtige oude gebouwen, het kleurrijke Burano, de vele pleintjes, het lekkere eten, enz. én dat alles tijdens een stralend lentezonnetje… dat er nog veel zo’n tripjes mogen volgen :)!

IMG_0451IMG_9994IMG_0474IMG_0008IMG_0025IMG_0514IMG_0074IMG_0484IMG_0059IMG_0052IMG_0064IMG_0503IMG_0552IMG_0524IMG_0549

Advertisements